…ικανοτήτων 21ου αι. για τους «μαθητευόμενους» όλων των ηλικιών
1967: Η γλώσσα προγραμματισμού LOGO σχεδιάζεται από τους Wally Feurzeig, Seymour Papert και Cynthia Solomon. Προέρχεται από την ελληνική λέξη ΛΟΓΟΣ που σημαίνει λέξη ή σκέψη. Η γλώσσα σχεδιάστηκε για να διδάξει τις έννοιες του προγραμματισμού που σχετίζονται με τη Lisp, για να επιτρέψει σε αυτό που ο Papert ονόμασε «συνθετική συλλογιστική», όπου οι μαθητές θα μπορούσαν να κατανοήσουν, να προβλέψουν και να αιτιολογήσουν την κίνηση της χελώνας μπαίνοντας στη θέση της.
1980: Οι υπολογιστές γίνονται πιο μικροί, πιο φτηνοί, πιο εύχρηστοι. Μπορούν όμως να διδάξουν τα παιδιά; Ο Papert απαντά πως δε μπορούν. «Τα παιδιά όμως μπορούν να διδάξουν τον υπολογιστή», …και φέρνει την ανατροπή στην εκπαιδευτική τεχνολογία.
2020: Εκατομμύρια παιδιά γράφουν κώδικα προγραμματίζοντας τρισδιάστατα αντικείμενα, συναρμολογούν δομικά στοιχεία, χρησιμοποιούν αισθητήρες και φτιάχνουν ρομπότ που τους δίνουν ζωή μέσω αυτοματισμών.
…
Η ομιλία με το θέμα του τίτλου, στο 1ο συμπόσιο για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των δραστηριοτήτων με logo-like περιβάλλοντα, μέσα από τη ματιά και τις εμπειρίες όσων τα αγάπησαν, τα δημιούργησαν και τα αξιοποίησαν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ήταν μια εμπειρία…
Το συμποσιο έφερε σε επαφή παλαιούς και νεότερους εραστές, εργάτες και μαχητές των logo-like περιβαλλόντων και της παιδαγωγικής τους αξιοποίησης, από τις απαρχές της Logo μέχρι το Scratch, και ακόμη παραπέρα, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμό, μέσα από 4 εποχές.
- «80s»: Η εποχή της τοπικότητας, των δημιουργικών ανεξάρτητων πρωτοβουλιών
- «90s»: Η εποχή της υπολογιστικής πολυτροπικότητας, των πολυμέσων και των παραθύρων
- «00s»: Η εποχή των διεπιστημονικώνδιερευνήσεων, του οπτικού προγραμματισμού
- «10s»: Η εποχή των παγκόσμιων κοινοτήτων, των διασυνδέσεων με τον πραγματικό κόσμο
Ευχαριστώ. Συνεχίζουμε…