Παιδιά στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταιρείες Διαδικτύου θα έπρεπε να παρέχουν στους χρήστες τους, και κυρίως στα παιδιά, περισσότερους τρόπους ώστε να μπορούν να φιλτράρουν και κατ’ επέκταση να μπλοκάρουν το επικίνδυνο ή προσβλητικό περιεχόμενο κάποιων ιστοσελίδων.

Πάνω από 25.000 παιδιά και τουλάχιστον ο ένας γονιός, ερωτήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις ανάγκες του project EU Kids Online.

Όπως έδειξε η έρευνα, αν και περίπου το 70% των γονιών μιλούν στα παιδιά τους για τη σωστή χρήση του Ίντερνετ, μόνο ελάχιστοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα μέσα που διαθέτουν για να το διασφαλίσουν.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 28% επιλέγουν να μπλοκάρουν ή να φιλτράρουν κάποια site, ενώ, ακόμα λιγότεροι, το 24%, τσεκάρει μετέπειτα τις ιστοσελίδες που επισκέφτηκαν τα παιδιά τους. Βέβαια, όπως έδειξε η έρευνα, τα περισσότερα παιδιά δεν αναστατώνονται, ούτε και ενοχλούνται από αυτά που θα αντικρίσουν.

Το 23% των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν πως έχουν έρθει σε επαφή με φωτογραφικό υλικό ή βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου. Παρότι από μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και εφήβους το να αντικρίσουν κάτι τέτοιο δε θα προκαλούσε κάποια αναστάτωση, για τους μικρότερους μπορεί και να είναι ενοχλητικό.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ηλικιακό όριο των παιδιών που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικό ότι στη Δανία και τη Σουηδία τα παιδιά μαθαίνουν το Ίντερνετ από την ηλικία των 7 ετών, με άλλες βορειότερες χώρες να κυμαίνονται στην ηλικία των 8.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Sonia Livingstone, καθηγήτρια ΜΜΕ και επικοινωνίας στο LSE και υπεύθυνη του project EU Kids Online: «Οι γονείς και η βιομηχανία του Ίντερνετ έχουν κάνει αρκετά βήματα για να κάνουν το Ίντερνετ ένα ασφαλέστερο μέρος για τα παιδιά, αν και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα». Η έκθεση που συντάχθηκε, εμβαθύνει και στο πως θα μπορούσαν οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίρνουν από μόνα τους πρωτοβουλίες για τη δική τους προστασία. Σε αυτό θα βοηθούσε σημαντικά και πιο συστηματική εκμάθηση από πολύ μικρή ηλικία.

Πηγή: TechIT http://www.techit.gr/internet/289-Απροστάτευτα-τα-παιδιά-στο-Ίντερνετ.html

One thought on “Παιδιά στο Διαδίκτυο

  1. Παράθεμα: Διαδίκτυο: FRIEND or FOE; | How to build the perfect you!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s