Μαθητικός Υπολογιστής

Ο σχεδιασμός του νέου φορητού υπολογιστή, του επιτρέπει να αλλάζει αμέσως μορφή και να μετατρέπεται από παραδοσιακό notebook σε tablet PC, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν ό,τι τους βολεύει καλύτερα, ανάλογα με το είδος του μαθήματος ή της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχουν. Το χαρακτηριστικό αυτό, οι ειδικοί ερευνητές της Intel, το έχουν ονομάσει «micro-mobility».

«Οι ερευνητές μας έχουν περάσει αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά της σχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, να αποκτήσουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για το μέλλον,» δήλωσε ο κ. Kapil Wadhera, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ομάδας Emerging Markets Platform στην Intel.

Για το σχεδιασμό της πλατφόρμας Μαθητικού Υπολογιστή, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας αξιοποίησαν και στοιχεία από εθνογραφικές μελέτες.

«Στην Intel, πιστεύουμε ότι η παιδεία έχει τη δύναμη να αλλάξει τις ζωές μεμονωμένων ανθρώπων, χωριών, πόλεων ή εθνών, και κατανοούμε ότι η τεχνολογία αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία προώθησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Φτιαγμένο για να αντέχει να συνοδεύει τα παιδιά όπου κι αν βρίσκονται, το νέο convertible classmate PC της Intel διαθέτει αδιάβροχη οθόνη αφής, λειτουργικό περιβάλλον που έχει βελτιστοποιηθεί για ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, αδιάβροχο πληκτρολόγιο και touchpad, αυξημένη αντοχή σε πτώσεις από το ύψος ενός θρανίου, ανθεκτικές επιφάνειες που δεν γδέρνονται και δεν παραμορφώνονται, ενώ, προαιρετικά, μπορεί να εξοπλιστεί και με πληκτρολόγιο ειδικής αντι-μικροβιακής επεξεργασίας. Όταν βρίσκεται σε λειτουργία tablet, μπορεί να αγνοεί αγγίγματα της οθόνης που γίνονται κατά λάθος με την παλάμη («palm rejection«), επιτρέποντας στους μαθητές να γράφουν ή να ζωγραφίζουν, με τρόπο φυσικό και χωρίς καμία δυσκολία.

http://www.intel.com/pressroom/kits/classmatePC/video.htm

Τι είναι το netbook

Σε τι διαφέρει από ένα κανονικό φορητό υπολογιστή; Η βασική διαφορά εστιάζεται στο μέγεθος και το βάρος. Ένα netbook είναι μικρότερο από ένα κλασικό notebook μιας και η οθόνη του δεν ξεπερνάει τις 11,5 ίντσες. Επίσης, το βάρος του είναι μόλις μετά βίας μεγαλύτερο του ενός κιλού σε αντίθεση με τους κλασικούς φορητούς που ξεπερνούν τα δύο και αρκετές φορές και τα τρία κιλά.

Τι θυσίες έχουν γίνει όμως ώστε να μειωθεί τόσο ο όγκος ενός netbook;

Όπως προείπαμε η οθόνη είναι συνήθως 10 ή 11 ίντσες. Αυτό σημαίνει πως η πολύωρη εργασία με αυτές τις οθόνες δεν είναι και ότι καλύτερο μιας και τα μάτια κουράζονται εύκολα. Στην περίπτωση αυτή συνιστούμε τη χρήση μίας εξωτερικής οθόνης τουλάχιστον 17 ιντσών γιατί όχι και 19 με τιμές που ξεκινούν από τα 100 ευρώ – όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται στο σπίτι. Η σύνδεση της εξωτερικής οθόνης γίνεται στην κατάλληλη υποδοχή VGA που διαθέτουν όλα τα netbooks. Κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο αν και τα μικρά πλήκτρα των netbooks βολεύουν κατά κόρο τα παιδιά.

Το πληκτρολόγιο συνδέεται σε μία από τις θύρες USB συνήθως ένα netbook διαθέτει τρεις τέτοιες. Η εξωτερική οθόνη και το πληκτρολόγιο θα σας βοηθήσουν στην εργονομική χρήση των netbooks που δεν φημίζονται σε αυτό τον τομέα& Ο επεξεργαστής που φοράει η πλειοψηφία των netbooks είναι της Intel και χρονίζεται κυρίως στα 1,6GHz ενώ διαθέτει και 512KB L2 cache.

Ο …συνήθης ύποπτος Atom N270 εξυπηρετείται από 1 GB μνήμης RAM. Για τα γραφικά φροντίζει ένα κύκλωμα επίσης της Intel το οποίο κάνει χρήση της μνήμης του συστήματος. Αυτό σημαίνει πως τα γραφικά των netbooks δεν είναι ότι καλύτερο για απαιτητικές εφαρμογές και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τα σύγχρονα παιχνίδια. O σκληρός δίσκος φτάνει τα 160GB υπάρχουν και ελάχιστα μοντέλα με δίσκο των 250GB – μέγεθος που κρίνεται αρκετό για τη χρήση στην οποία προορίζεται.

Οι οθόνες των περισσότερων μοντέλων είναι γυαλιστερές κι έτσι θα δυσκολευτείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε πολύ φωτεινό περιβάλλον. Η καλύτερη επιλογή είναι μια οθόνη αντιθαμβωτική με κάπως ματ υφή. Η ανάλυση της οθόνης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1024×576 pixel και φυσικά οι διαστάσεις της ακολουθούν τη μόδα του 16:9 αυτό που λέμε ευρεία οθόνη. Η διαγώνιος της οθόνης ποικίλει από 10 μέχρι και 11,5 ίντσες. Φυσικά όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα.

Οπτικός δίσκος, το κλασικό DVD/CD-ROM δηλαδή, δεν περιλαμβάνεται όπως επίσης και μονάδα δισκέτας λόγω φυσικά του μικρού μεγέθους.Εξάλλου με τα σημερινά στικάκια USB η δισκέτα μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο και το ίδιο μάλλον τείνει να γίνει και για τα CD/DVD. Αν σώνει και καλά θέλετε DVD/CD-ROM μπορείτε να προμηθευτείτε μία εξωτερική USB συσκευή.

Οι βασικές δυνατότητες

Σε όλα τα netbooks θα βρείτε ενσωματωμένο Ethernet LAN 10/100 και την αντίστοιχη υποδοχή RJ45 καθώς και ασύρματη επικοινωνία WiFi 802.11b/g ενώ για τον ήχο φροντίζει ένα κύκλωμα 3d 16bit συμβατό με SoundBlaster Pro καθώς και δύο υποδοχές εξόδου ακουστικών και εισόδου μικροφώνου.

Πάνω στην οθόνη κάθε netbook υπάρχει μία web camera κι ένα μικρόφωνο. Δυστυχώς, όλα ανεξαιρέτως τα netbooks είναι εφοδιασμένα με δύσχρηστα touch pads οπότε προτείνεται η λύση ενός μικρού ποντικιού ή κάποιας άλλης πιο εύχρηστης συσκευής.

Τέλος, αλλά ίσως και πιο σημαντικό στοιχείο είναι η μπαταρία η οποία συνήθως είναι μία ιόντων λιθίου 6 κελιών και η αυτονομία της ξεπερνά τις 5,5 ώρες με ιδανικές συνθήκες λειτουργίας. Αν η χρήση του υπολογιστή είναι σκληρή υπολογίστε διάρκεια περίπου 3 ωρών. Από πλευράς λογισμικού έχουμε δύο λειτουργικά συστήματα – dual boot, ελληνικά Windows XP Home Edition και εξελληνισμένο Ubuntu Linux.

Παρέχεται επίσης μία σουίτα γραφείου (OpenOffice στην έκδοση 2.4 στα ελληνικά), πρόγραμμα antivirus με updates για 3 χρόνια και μία εφαρμογή γονικού ελέγχου (Parental Control) του Υπουργείου παιδείας. Όπως φαίνεται, στο θέμα της εγγύησης των υπολογιστών λήφθηκε υπόψη η τριετής διάρκεια του Γυμνασίου κι έτσι όλα τα μοντέλα έρχονται με τρία χρόνια εγγύηση.

http://technozein.pathfinder.gr/student-netbook/