Όταν οι Μαθητές/τριες παίρνουν θέση στα γεγονότα
Όταν οι Μαθητές/τριες τεκμηριώνουν θέσεις και προτάσεις
Όταν οι Μαθητές/τριες αξιοποιούν τα μέσα, έτσι, έστω και κάτω από πίεση
Όταν η Τεχνολογία μεταφέρει παντού σημαντικά μηνύματα
Όταν η Τεχνολογία ενώνει και δυναμώνει το λόγο
Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και γεμίζει χαρά και ελπίδα όλους μας…
«Διάλογος ή σύγκρουση πολιτισμών; Με αφορμή το ορόσημο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας»
Το μαθητικό διαδικτυακό (λόγω πανδημίας) συνέδριο εντάσσεται στις επίσημες εκδηλώσεις για το «Επετειακό Έτος: Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Φέτος έλαβαν μέρος 67 σχολεία, 23 Λύκεια και Γυμνάσια με εισήγηση και επιπλέον 42 σχολεία ως παρατηρητές (με βάση τον περιορισμό που έθεσε η Οργανωτική Επιτροπή) από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία.
Τους συνέδρους καλωσόρισαν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αννίκα Παπαντωνίου και η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Κώστας Συνολάκης ’75 και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Ιωάννης Ψαχούλας και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσούκαλης.
Εκ μέρους του Κολλεγίου χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γενικός Συντονιστής Σχολικών Μονάδων του ΕΕΙ Χρήστος Παπανικολάου, η Συντονίστρια του Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου και Σύμβουλος του Διευθυντή/ President Πολυάνθη Τσίγκου καθώς και ο Συντονιστής του Κολλεγίου Αθηνών με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Συντονιστής Ιστορίας και Κοινωνικών Σπουδών του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού Ιορδάνης Παπαδόπουλος.
Κεντρικοί εισηγητές κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ.
Το θέμα προσφερόταν για πολυπρισματικές θεωρήσεις και πολλαπλές αναλύσεις. Οι μαθητές – εισηγητές με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών κάθε σχολείου μελέτησαν τα δύο εμβληματικά ιστορικά γεγονότα, που διαμόρφωσαν τον αρχαίο Έλληνα του 5ου π.Χ. αιώνα ως πολίτη μια οργανωμένης πόλης-κράτους αλλά και -για πρώτη φορά- ως μέλος μιας πανελλήνιας κοινότητας. Πέρα, όμως, από τα ιστορικά γεγονότα, οι μαθητές εξέτασαν τον ρόλο της ιστορικής γνώσης και μνήμης ως βάσης για τη διαμόρφωση ταυτότητας και την κατανόηση της ετερότητας, τους τρόπους και τις συνθήκες διαλόγου και συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών, καθώς και τον ρόλο των νέων για την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των λαών.
Συνολικά συμμετείχαν 1.732 μαθητές και εκπαιδευτικοί εκ των οποίων 134 μαθητές – εισηγητές. Τη μετάδοση του συνεδρίου παρακολούθησαν απευθείας 2.692 πρόσωπα (μαθητές-εισηγητές, μαθητές-παρατηρητές, εκπαιδευτικοί, προσκεκλημένοι), με 1.329 μοναδικούς επισκέπτες (Σε πολλές περιπτώσεις, ένας εκπαιδευτικός ως «μοναδικός επισκέπτης» μετέδιδε το συνέδριο σε πολλούς μαθητές).




https://www.athenscollege.edu.gr/news/details/2021/02/17/ac_student_conference