Δεν είναι λίγες οι φορές που μεταξύ ανθρώπων που συνεργάζονται αρκετά συχνά δημιουργείται μια αμοιβαία εκτίμηση. Κυρίως για τον τρόπο, τη μεθοδικότητα, το ήθος, τις γνώσεις …την αύρα… Όταν όλα αυτά αναγνωρίζονται εκατέρωθεν μεταξύ δύο επαγγελματιών που γνωρίζονται λίγο και συνεργάζονται ακόμη λιγότερο, οικοδομείται μια γερή βάση για οποιαδήποτε υγιή συνέχεια. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υιοθετώ τη ρήση του αμερικανού συγγραφέα H.P. Lovecraft (1890-1937) «Ποτέ δεν ρωτώ έναν άνθρωπο για τη δουλειά του. Αυτό που τον ρωτώ είναι για τις σκέψεις και τα όνειρά του»…
«Αλγοριθμιάδα» ο τίτλος του βιβλίου του Δρ. Χρήστου Μαλλιαράκη, ενός ανθρώπου που εκτιμώ χωρίς να γνωρίζω καλά προσωπικά. «Η προετοιμασία για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής» …ή ακόμη καλύτερα: «Μετατρέποντας μικρούς μαθητές σε Ολυμπιονίκες Πληροφορικής».
Για μένα δύο δεξιότητες είναι θεμελιώδεις: Αλγοριθμική αλλά και Συνδυαστική σκέψη συνάμα.Δεξιότητες που αναπτύσσονται με τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών …και δεν είναι οι μόνες… Ας συνδυάσουμε λοιπόν επιστήμες, ας συνδυάσουμε θεματικές περιοχές, ας συνδυάσουμε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, ας συνδυάσουμε δομές ας συνδυάσουμε τεχνικές, …ας διευρύνουμε τον ορίζοντα με δραστηριότητες…
Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών... Αναρωτιέμαι πόσα έχει να «κερδίσει» ο μικρός μαθητής που ξεκινά τη συγγραφή κώδικα επιλύοντας προβλήματα… Αναλύοντάς τα σε μικρότερα και συνθέτοντας τις επιμέρους λύσεις τους, από τα 8-10 του χρόνια. Κάποιος που ξεκινά εξερευνώντας και… ανακαλύπτοντας την έννοια της μεταβλητής μέσα από διαδοχικές αλλαγές μεγέθους της πλευράς απλών σχημάτων, γνωστών σε εκείνον…. Πόσα είναι αυτά που κερδίζει όταν ανακαλύπτει την έννοια της δομής της επανάληψης, επειδή τη «χρειάζεται» για να μην γράφει μακροσκελή «μπλοκ» εντολών που επαναλαμβάνονται… Κι όταν καταλάβει τη χρήση αλλά και τη χρησιμότητά της, να ανακαλύπτει ότι ο κύκλος μπορεί να σχεδιαστεί από ένα «avatar» που κινείται βήμα-βήμα αφήνοντας πίσω του ίχνος, στρίβοντας μάθε φορά «κάποιες» μοίρες… Όταν δε, ανακαλύψει (μέσα από τη διαδικασία δοκιμής και λάθους), πόσα είναι τα βήματα και πόσες οι μοίρες της στροφής, δημιουργεί με τρεις γραμμές κώδικα όποιου μεγέθους κύκλο θελήσει… Ως αναλυτής – προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ να ισχυριστώ ότι οι ασχολούμενοι στο πεδίο αυτό μόνο να «κερδίσουν» έχουν …
Καλή επιτυχία!