Χωρίς καμία διάθεση δαιμονοποίησης του Διαδικτύου, αλλά σαν μια ευκαιρία αρχικά να το γνωρίσουμε, κυρίως για να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τη διαγενεακή αλληλεγγύη, που θα εφοδιάσει γονείς και παιδιά με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε η χρήση του Διαδικτύου να είναι ασφαλής, και να αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία, παραθέτω ορισμένους (εντυπωσιακούς για μένα) αριθμούς:
2 δισεκατομύρια είναι οι χρήστες του Google.
4 δισεκατομύρια video παρακολουθούνται την ημέρα στο Youtube.
845 εκατομμύρια είναι οι ενεργοί χρήστες του Facebook (Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ).
60 ώρες video «ανεβαίνουν» στο Youtube ανά λεπτό.
…αλλά και ορισμένα (εντυπωσιακά) ποσοστά:
80% των παιδιών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
56% από αυτά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι.
44% έχουν πρόσβαση από το σχολείο ή από κάποιο internet cafe.
38% «πλοηγούνται» στο Διαδίκτυο με τους γονείς.
…και κάποια άλλα που αξίζουν την προσοχή και την εγρήγορση όλων μας:
34% έχουν ξεκινήσει να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν στο Διαδίκτυο
9% έχουν δημοσιεύσει προσωπικά δεδομένα.
79% των παιδιών ηλικίας 13-17 ετών χρησιμοποιούν τα Social Media, σε αντιδιαστολή με το 15% των τριανταπεντάρηδων…
62% χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για Chating.
80% χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για παιχνίδι.
Με πρωτοβουλία της Google δημιουργήθηκε το «Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας«, στο οποίο συμμετέχουν οι φορείς…
- Ανεξάρτητη Αρχή / Συνήγορος του Παιδιού
- Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών ‘Safeline.gr’ – Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
- Δράση Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης ‘Saferinternet.gr’ – Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
- Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
- Το Χαμόγελο του παιδιού
- Unicef
_____________________________
Μεταφέρω στη συνέχεια κάποιες σκέψεις σχετικές…
- Η είσοδος και η πλοήγηση στο Διαδίκτυο είναι δικαίωμα στην Πληροφόρηση.
- Τα παιδιά (από μικρά), πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να προσβάλλουν τα δικαιώματα των άλλων και στο Διαδίκτυο.
- Αποφυγή της χρήσης (ως γονείς) του Η/Υ ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας…
- Τα παιδιά βρίσκονται μπροστά σε ένα κόσμο που θέλουν να εξερευνήσουν και θα βρουν τρόπους να το κάνουν…
- Ας διδάξουμε τα παιδιά μας να σέβονται την ιδιοτικότητά τους (privacy)
- Η είσοδος στο Διαδίκτυο χρειάζεται συναισθηματική και ψυχολογική ωριμότητα απ’ όλους…
- Το Διαδίκτυο αναδεικνύει πολλές φορές προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις…
- Ας μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το καλύτερο τοίχος προστασίας (firewall) είναι η σχέση του παιδιού με το γονιό του.
Λέξεις κλειδιά για το Διαδίκτυο: Ασφάλεια – Ηθική – Θετικό περιεχόμενο – Συνεχής διαμεσολάβηση των γονιών
Video 1_______________________________
Video 2_______________________________
Video 3_______________________________
_______________________________
Ακολουθούν μερικές γενικές προτάσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία της οικογένειάς μας στο διαδίκτυο.
Τοποθετήστε τους υπολογιστές σε ένα κεντρικό σημείο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες των παιδιών πιο εύκολα.
Μείνετε ενήμεροι για τους ιστότοπους που επισκέπτονται τα παιδιά σας στο διαδίκτυο. Αν έχετε μικρά παιδιά, μπορείτε να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο μαζί τους. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να τους μιλήσετε σχετικά με τα είδη των ιστότοπων που τους αρέσει να επισκέπτονται και να τους ενημερώσετε για το περιεχόμενο που θεωρείτε ακατάλληλο για αυτά. Μπορείτε, επίσης, να δείτε ποιους ιστότοπους έχουν επισκεφτεί τα παιδιά σας μέσω του ιστορικού του μενού του προγράμματος περιήγησής σας. Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε χρήση εργαλείων φιλτραρίσματος, όπως είναι η Ασφαλής Αναζήτηση Google.
Διδάξτε στα παιδιά σας την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Δεν είναι δυνατό να ελέγχετε συνέχεια η δραστηριότητα του παιδιού σας στο διαδίκτυο. Όσο μεγαλώνουν, πρέπει να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και υπευθυνότητα όταν είναι μόνοι τους.
- Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου και τα στοιχεία ελέγχου κοινής χρήσης. Πολλοί ιστότοποι οι οποίοι περιλαμβάνουν περιεχόμενο το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου του YouTube, του Blogger και άλλων τοποθεσιών κοινωνικής δικτύωσης, διαθέτουν στοιχεία ελέγχου κοινής χρήσης με τα οποία οι χρήστες καθορίζουν ποιοι μπορούν να βλέπουν προσωπικά ιστολόγια, φωτογραφίες, βίντεο και προφίλ. Η χρήση στοιχείων ελέγχου κοινής χρήσης είναι ιδιαιτέρως σημαντική αν εσείς ή τα παιδιά σας κάνετε κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών, όπως ονόματα, διευθύνσεις ή αριθμούς τηλεφώνου σε δημόσιους ιστότοπους. Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται το απόρρητο των φίλων και της οικογένειάς τους μη γνωστοποιώντας το όνομα των φίλων και των μελών της οικογένειάς τους σε δημόσια προφίλ και φωτογραφίες.
- Προστασία κωδικών πρόσβασης. Υπενθυμίζετε στα παιδιά σας να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς πρόσβασής τους. Βεβαιωθείτε ότι έχουν μάθει να καταργούν την επιλογή των ρυθμίσεων διατήρησης στοιχείων σε δημόσιους υπολογιστές, όπως εκείνους που χρησιμοποιούν στο σχολείο ή στη βιβλιοθήκη.
- Να είστε προσεκτικοί με τους ξένους. Μάθετε στα παιδιά σας να μην προγραμματίζουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με άτομα με τα οποία «γνωρίζονται» στο Διαδίκτυο και να μην μοιράζονται προσωπικά στοιχεία με ξένους στο διαδίκτυο επειδή τα άτομα αυτά μπορεί να μην είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι.
Συμβάλετε στην προστασία από τους ιούς. Χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας από ιούς και ενημερώνετέ το τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας αποφεύγουν να πραγματοποιούν λήψεις από ιστότοπους κοινής χρήσης αρχείων και ότι δεν κάνουν αποδοχή αρχείων ή δεν ανοίγουν επισυνάψεις μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αγνώστους.
Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να επικοινωνούν με υπευθυνότητα. Δείτε το παρακάτω σαν έναν καλό πρακτικό κανόνα: εάν κάτι δεν θα το πείτε κατά πρόσωπο, μην το λέτε μέσω γραπτού μηνύματος, μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων ή δημοσίευσης σχολίου στη σελίδα κάποιου.
Κάντε προβολή όλου του περιεχομένου με επιφύλαξη. Το γεγονός ότι εμφανίζεται στο διαδίκτυο δεν εγγυάται ότι το περιεχόμενο είναι αληθινό. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τις αξιόπιστες από τις μη αξιόπιστες πηγές, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επαληθεύσουν τις πληροφορίες που βρίσκουν στο διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κατανοούν ότι η αποκοπή και η επικόλληση περιεχομένου απευθείας από κάποιον ιστότοπο ενδέχεται να αποτελεί λογοκλοπή.
Ακόμα…
Δυστυχώς, μερικές από τις πληροφορίες που δημοσιεύουν παιδιά στις σελίδες τους, είναι ευάλωτες σε απάτες ηλεκτρονικού «ψαρέματος», cyberbullying, και cyber-κυνηγούς.
Μερικοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν κοινωνικές ιστοσελίδες με μεγαλύτερη ασφάλεια:
Επικοινωνία με τα παιδιά. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας λένε εάν κάτι που θα συναντήσαν σε ένα από αυτά τα sites τους κάνει να αισθάνονται άβολα ή απειλούνται. Σημαντικό είναι να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να τους υπενθυμίσετε ότι είναι δεν θα βρουν τον «μπελά» τους που σας το είπαν. Εργαστείτε μαζί τους και συμβάλετε στην επίλυση τους προβλήματος.
Θέστε τους δικό σας κανόνες για την χρήση του Internet. Από τη στιγμή που τα παιδιά σας αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, είναι μια καλή ιδέα να δημιουργήσετε μια λίστα με κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου που όλοι συμφωνούν. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν το αν τα παιδιά σας μπορούν να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής και πώς μπορούν να τις χρησιμοποιούν.
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας να ακολουθήσετε τα όρια ηλικίας των sites. Η συνιστώμενη ηλικία για την εγγραφή σε ιστοσελίδες social media είναι συνήθως 13 και άνω. Αν τα παιδιά σας είναι κάτω από τη συνιστώμενη ηλικία, μην τα αφήνετε να τις επισκέπτονται. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορεί να βασίζεστε στους ελέγχους τις ιστοσελίδας για να εμποδίσει το παιδί σας να εγγραφεί.
Ενημερωθείτε για τα sites. Αξιολογήστε τα sites που το παιδί σας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει και να βεβαιωθείτε ότι και εσείς και το παιδί σας έχετε καταλάβει την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων τους. Μάθετε αν το site παρακολουθεί περιεχόμενο που δημοσιεύετε. Επίσης, εξετάζετε τη σελίδα του παιδιού σας τακτικά. Για περισσότερες προτάσεις, ανατρέξτε στην ενότητα
Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια τοποθεσία που δεν είναι πολύ κοινή. Μερικοί ιστοχώροι επιτρέπουν σε σας για να προστατέψετε με κωδικό πρόσβασης το site σας ή χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους που βοηθούν να περιοριστεί η πρόσβαση μόνο σε ανθρώπους το παιδί σας γνωρίζει. Με το Windows Live Spaces, για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε τα δικαιώματα των ατόμων που μπορούν να δουν το site σας, που κυμαίνονται από οποιονδήποτε στο Internet μέχρι μόνο σε μεμονωμένα άτομα.
Nα είστε έξυπνοι για τις λεπτομέρειες στις φωτογραφίες. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι οι φωτογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν πολλές προσωπικές πληροφορίες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μην βάζουν φωτογραφίες δικές τους ή των φίλων τους με σαφώς αναγνωρίσιμα στοιχεία, όπως οδικά σήματα, πινακίδες αυτοκινήτων, ή όνομα σχολείου.
Προειδοποιήστε το παιδί σας για την έκφραση συναισθημάτων σε ξένους. Τα παιδιά χρησιμοποιούν ιστοσελίδες social media για να γράψουν τα νέα τους που συχνά εκφράζουν έντονα συναισθήματα. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πολλά μπορεί τα διαβάσει οποιοσδήποτε που έχει πρόσβαση στο Internet και cyber-κυνηγοί συχνά αναζητούν συναισθηματικά ευάλωτα παιδιά.
Διδάξτε στα παιδιά σας σχετικά με το cyberbullying. Μόλις τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να χρησιμοποιήσουν κοινωνικές ιστοσελίδες, μιλήστε τους για το cyberbullying. Αν πιστεύουν ότι είναι cyberbullied, θα πρέπει να το μοιραστούν αμέσως με ένα γονέα, δάσκαλο, ή άλλο ενήλικο που εμπιστεύονται. Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους σε online συζητήσεις με τον ίδιο τρόπο που θα τους αντιμετώπιζαν από κοντά.
Απομάκρυνση της σελίδας του παιδιού σας. Αν τα παιδιά σας αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες που έχετε θέσει για την προστασία και ασφάλειάς τους παρόλο που έχετε προσπαθήσει να τα βοηθήσετε να αλλάξουν συμπεριφορά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους υπευθύνους τoυ που χρησιμοποιεί το παιδί σας και να ζητήσετε να αφαιρεθεί η σελίδα. Μπορείτε, επίσης, να εξετάσετε για διαδικτυακά εργαλεία φιλτραρίσματος (όπως το Windows Live Family Safety)
Πηγή: