Ημέρες Ευχρηστίας

Επικοινωνώντας στην Ψηφιακή Εποχή

http://www.media.uoa.gr/usability/2010/participants.php?l=gr

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις Ημέρες Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας, οι οποίες φέτος θα εορταστούν με διήμερο εκδηλώσεων στον Πολυχώρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» της Νομαρχίας Πειραιά στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2010.

Κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ευχρηστίας για το 2010 είναι η Επικοινωνία, σε όλες τις δυνατές εκφάνσεις της καθημερινότητας των ανθρώπων στην Ψηφιακή Εποχή. Τα τελευταία χρόνια, ένας εκθετικά αυξανόμενος αριθμός προϊόντων και υπηρεσιών αποκτούν μια ψηφιακή συνιστώσα την οποία καλούμαστε επιτακτικά να διαχειριστούμε. Πολύ συχνά η προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με και μέσω μιας (ψηφιακής) μηχανής καταλήγει σε αποτυχία. Βασικός στόχος του θεσμού των Ημερών Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας είναι να διαδοθούν οι έννοιες, οι κανόνες, οι οδηγίες και οι καλές πρακτικές που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη στην Ψηφιακή Εποχή.

Η επικοινωνία στην Ψηφιακή Εποχή, ως προσδιοριστικός θεματικός άξονας των Ημερών Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας 2010, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιμέρους αντικειμένων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κινητά τηλέφωνα και συσκευές, μέσα επικοινωνίας στο διαδίκτυο, social media, ψηφιακά μέσα στην εκπαίδευση αλλά και ψηφιακό οπτικοακουστικό περιεχόμενο, ψηφιακή αφήγηση, διαγενεακή και διαπολιτισμική επικοινωνία. «Επικοινωνώντας στην Ψηφιακή Εποχή» σημαίνει επικοινωνία με ευκολία και αποτελεσματικότητα: “Connection established…”

Η Ευχρηστία, άρρηκτα δεμένη με την Προσβασιμότητα, αποτελούν στοιχεία που χαρακτηρίζουν την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε ψηφιακού έργου, αναιρώντας τους τεχνολογικούς φραγμούς που χαρακτήρισαν το πέρασμα από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο. Αν κατορθώσουμε να κάνουμε απλή και άμεση την επικοινωνία μας στην Ψηφιακή Εποχή είναι σίγουρο ότι θα έχουμε περάσει από το δέος της πολυπλοκότητας των νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών τους, στην ικανοποίηση και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να προσφέρει το νέο ψηφιακό επικοινωνιακό περιβάλλον. Κατά περισσότερες από μία έννοιες, «θα έχουμε κάνει τη ζωή μας ευκολότερη»!

Οι Ημέρες Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που επιθυμεί έναν καλύτερο και απλούστερο ψηφιακό κόσμο. Στη διάρκεια των Ημερών Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας 2010 θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν διεξοδικά οι σύγχρονες ερευνητικές τάσεις στον τομέα της Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής σε συνδυασμό με εκτενή παραδείγματα εφαρμοσμένης επικοινωνίας και καλών πρακτικών. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης θα είναι:

  • θεματική συνεδρία που θα επιμεληθεί η Ελληνική ομάδα εργασίας της ACM για θέματα αλληλεπίδρασης ανθρώπου υπολογιστή (ACM Greek SIGCHI) ερευνώντας σε βάθος ορισμένες από τις σημαντικότερες διαστάσεις της έννοιας της ευχρηστίας σε σχέση με το επικοινωνιακό πεδίο, καθώς και την εισαγωγή των θεμάτων αυτών στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση (απόγευμα Τετάρτης 10 Νοεμβρίου 2010)
  • εργαστήριο διαγενεακής επικοινωνίας και μάθησης σε πλατφόρμες διαδραστικών ψηφιακών μέσων και συλλογικών παιχνιδιών (social games) (πρωινό Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2010)
    Αναλυτικό Δελτίο Τύπου για το Εργαστήριο Διαγενεακής Επικοινωνίας
  • θεματική συνεδρία για την ευχρηστία και προσβασιμότητα των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση, με συμμετοχή χρηστών, κατασκευαστών και ερευνητικών φορέων (απόγευμα Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2010).

___________________

Παρουσίαση σε συνέδριο.