Οι ικανότητες παρουσίασης (ως συνδυασμός γνώσεων, δεξιοτήτων, στάσεων & αξιών), είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές σε πολλές πτυχές της εργασίας αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Οι παρουσιάσεις που επιτελούν το σκοπό για τον οποίο γίνονται με επιτυχία, είναι σημαντικές για τις επιχειρήσεις, τις πωλήσεις, τη διδασκαλία, την κατάρτιση, τις διαλέξεις, και γενικότερα για ομιλίες σε ομάδες ανθρώπων.
Αναπτύσσοντας ικανότητες παρουσιάσεων και έχοντας επιτυχημένη «έκθεση» αυτού του είδους σε ακροατήριο, ενισχύουμε την αυτο-ανάπτυξή μας, την αυτο-εκτίμησή μας, ξεπερνώντας τυχόν φοβίες (…έρευνες αναφέτουν ότι μία από τις μεγαλύτερες φοβίες των ενηλίκων, είναι η δημόσια ομιλία).
Ο καθένας μπορεί να κάνει μια καλή παρουσίαση, αρκεί να προετοιμαστεί σωστά.
Ο φόβος της δημόσιας ομιλίας, είναι έντονα συνδεδεμένος με το άγχος που προκύπτει πολλές φορές από την ανεπαρκή προετοιμασία.
Κάθε επιτυχημένη παρουσίαση που κάνετε, σας δίνει αρκετή εμπειρία και αυτοπεποίθηση, γεγονός που καθιστά κάθε μελλοντική παρουσίαση ευκολότερη και πιο επιτυχημένη.
___________________________
Πετυχημένη Παρουσίαση
Στη συνέχεια παρουσιάζονται 15 σημεία, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη, για μια πετυχημένη παρουσίαση, προϋπόθεση της οποίας ειναι να γνωρίζετε καλά το σκοπό, αλλά και τους στόχους του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται…
- Προετοιμάστε τη δομή της παρουσίασής σας προσεκτικά.
- Κάνετε την έρευνά σας. Αν θέλετε να κάνετε εκπληκτική παρουσίαση, τότε θα πρέπει να ακούγεστε σαν εμπειρογνώμονας σχετικά με το θέμα.
- Προετοιμάστε την ομιλία σας και ελέγξτε τους χρονισμούς σας.
- Αποφύγετε να ξεκινήσετε με ένα αστείο, αν δεν είστε εξαιρετικά σίγουροι για την αποδοχή του από το κοινό. … Κάτι τέτοιο κρύβει υψηλό κίνδυνο στην καλύτερη των περιπτώσεων.
- Αποκτήστε επαφή με το ακροατήριό σας.
- Μιλήστε φυσικά στο ακροατήριό σας.
- Κινηθείτε στο χώρο, …αλλά χωρίς υπερβολές.
- Αλλάζετε το ύφος, τον τόνο και την ένταση της φωνής σας, για να δώσετε έμφαση και να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του κοινού. Αποφύγετε να μιλάτε με μονότονη φωνή, ή γυρίζοντας την πλάτη σας στο ακροατήριο.
- Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα, όπως: διαγράμματα, σκίτσα, χάρτες, φωτογραφίες, βίντεο, ήχους, …αλλά μην το παρακάνετε.
- Εξηγήστε τα σημεία που θέλετε να «μεταφέρετε» στο κοινό.
- Μείνετε επικεντρωμένοι σε ολόκληρη την παρουσίασή σας – αποφύγετε περιττές λεπτομέρειες …που συνήθως κουράζουν.
- Να θυμάστε ότι όσο πιο χαλαροί είστε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να «συνδεθεί» το κοινό μαζί σας και να γίνει θετικά κείμενο σ’ αυτά που τους λέτε.
- Απαντήστε σε τυχόν ερωτήσεις με ειλικρίνεια, …αλλά συνοπτικά. Οι ερωτήσεις αλλά και οι εστιασμένες απαντήσεις, βοηθούν στην καταννόηση αυτών που έχετε παρουσιάσει.
- Να θυμάστε ότι αρκούν 4 – 7 δευτερόλεπτα, για να δημιουργήσετε μια θετική επίδραση και καλή εντύπωση στην αρχή της ομιλίας, …οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε μια καλή, ισχυρή και καλά τεκμηριωμένη εισαγωγή.
- Τελειώστε την ομιλία σας με ένα δυνατό μύνημα.
___________________________
Παρουσιάσεις με ψηφιακά μέσα
Πολλοί νομίζουν ότι για να δημιουρήσουμε καλές παρουσιάσεις πρέπει να γνωρίζουμε καλά το PowerPoint, το KeyNote, Prezi, κα. Όχι. Τα ψηριακά αυτά περιβάλλοντα δημιουργίας παρουσιάσεων είναι υποστηρικτικά μέσα, που κάνουν μια καλή παρουσίαση καλύτερη …αλλά και μια κακή, …ίσως χειρότερη.
Συνηθισμένα σφάλματα στη δημιουργία μιας ψηφιακής παρουσίασης
- Αν έχουμε πολλά να πούμε, δεν χρησιμοποιούμε μικρά γράμματα, απλά «σπάμε» μια διαφάνεια σε περισσότερες.
- Στην οθόνη παρουσιάζουμε λέξεις ή και φράσεις κλειδιά, το σκελετό του θέματος, εικόνες που είναι δύσκολο να φανταστούν οι θεατές κ.λπ, αλλά όχι αναλυτικά όλο το κείμενο.
- Τα μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο, χωρίς καμμιά εικόνα στις διαφάνειες, είναι τόσο εντυπωσιακό εποπτικό μέσο …όσο και ο μαυροπίνακας.
- Δεν πρέπει να διαβάζουμε κατά λέξη το περιεχόμενο μιας διαφάνειας, ώστε να μειώνεται το επί σκηνής άγχος. Ας φτιάξουμε σημειώσεις χωριστά και ας δείξουμε στους θεατές την ουσία, περιληπτικά και παραστατικά.
- Τα πολλά εφέ, τα βιντεάκια, οι ήχοι και τα πολλά και αταίριαστα χρώματα, διαφορετικά μάλιστα σε κάθε διαφάνεια, εντυπωσιάζουν. Έτσι οι θεατές δεν προσέχουν αυτό που λέει ο ομιλητής. Εκτός βέβαια αν αυτό είναι το ζητούμενο…
- Αν έχουμε κάποιο ηχητικό μήνυμα, ή μουσική, φροντίζουμε να είναι σύντομο και δεν μιλάμε παράλληλα. Εξαίρεση αποτελεί η μουσική στο παρασκήνιο που συνοδεύει μια σειρά από διαφάνειες όπου ο παρουσιαστής δεν μιλάει.
- Κάνουμε πρόβα και μετράμε το χρόνο μας. Αν είναι να προσπερνάμε τις διαφάνειες μουρμουρίζοντας: «αυτή δεν την δείχνω γιατί με πιέζει ο χρόνος», τότε γιατί να τις φτιάξουμε;
- Γνωρίζουμε ποιοί, τι είναι οι ακροατές και τι προσδοκούν από εμάς; Τα ολοκληρώματα …ίσως δεν συναρπάσουν αποφοίτους της Φιλοσοφικής.
Συμβουλές για μια πετυχημένη παρουσίαση με ψηφιακά μέσα
- Ξεκινάμε τοποθετώντας στις διαφάνειες αυτό που θέλουμε να «πούμε» ή να δείξουμε και στο τέλος ορίζουμε χρώματα και κίνηση.
- Τα βίντεο, τα ηχητικά μυνήματα και οι μελωδίες που κάνουν «μαγική» την παρουσίασή μας, δεν είναι ενσωματωμένα, αλλά συνδεδεμένα σ’ αυτήν. Πρέπει να θυμηθούμε να τα πάρουμε μαζί μας, κατά προτίμηση στον ίδιο φάκελο που έχουμε την παρουσίαση.
- Φοβερά τα εφέ που φτιάξαμε με το πρόγραμμα παρουσιάσεων που διαθέτουμε. Μήπως στο χώρο της παρουσίασης έχουν παλιότερη έκδοση και δεν «παίζει» τίποτα; Αν δουλέψατε με το PowerPoint 2007 (για παράδειγμα), πάρτε μαζί σας το πρόσθετο λογισμικό, που επιτρέπει το άνοιγμα νεότερων αρχείων από παλιότερες εκδόσεις του PowerPoint. Εναλλακτικά πάρτε μαζί τον Powerpoint Viewer, ή ενσωματώστε τον στην παρουσίαση.
- Η ανάλυση της οθόνης μας και του προβολέα πρέπει να είναι ίδιες. Διαφορετικά τα βίντεο δεν προβάλονται στην οθόνη προβολής. Αν δεν γίνει αυτόματα, το ρυθμίζουμε εμείς από τον πίνακα ελέγχου του Η/Υ.
- Η «Προβολή Παρουσιαστή» (PowerPoint 2007 και νεότερες εκδόσεις), εμφανίζει στην οθόνη του ομιλητή προεπισκόπηση της τρέχουσας διαφάνειας και σε μικρογραφίες τις προηγούμενες και επόμενες, ενώ σε μεγάλο μέρος της οθόνης εμφανίζονται οι σημειώσεις της τρέχουσας διαφάνειας. Το ακροατήριο βλέπει την τρέχουσα διαφάνεια, σε πλήρη οθόνη. Για τους χρήστες του Open Office υπάρχει σχετικό πρόσθετο.
Αναφορές – Πηγές:
- http://www.businessballs.com/presentation.htm
- http://www.skillsyouneed.com/presentation-skills.html
- http://www.wikihow.com/Improve-Your-Presentation-Skills
- http://www.kent.ac.uk/careers/presentationskills.htm
- http://www.palgrave.com/studentstudyskills/page/presentation-skills/
- http://users.uoa.gr/~andratha/pp.html
- http://www.makeuseof.com/tag/5-powerpoint-tips-improve-presentation-skills-overnight/
- http://www.wahm.com/articles/6-tips-to-improve-your-powerpoint-presentation-skills.html
[BO 2014]