…Φαντάζομαι μαθητές που σχεδιάζουν – δημιουργούν στον προσωπικό τους υπολογιστή στερεά σχήματα (κύβους, κόνους, κ.λπ.) και σε λίγη ώρα το αποτέλεσμα της δουλειάς τους το έχουν στα χέρια τους και το περιεργάζονται…
…Φαντάζομαι μαθητές που σχεδιάζουν τρισδιάστατα αντικείμενα (τμήματα ενός μεγαλύτερου σχεδίου), στον προσωπικό τους υπολογιστή (π.χ. κτήρια μιας πόλης) και στο τέλος όλοι μαζί συνθέτουν τα αντικείμενα αυτά σε ένα ολοκληρωμένο έργο (πχ. χτίζουν την πόλη)
Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Είναι ικανή να προσφέρει λύσεις σε δύσκολα κατασκευαστικά προβλήματα. Πολλοί πιστεύουν ότι στα επόμενα χρόνια η παγκόσμια παραγωγή αγαθών θα στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, αντικαθιστώντας σταδιακά τις παραδοσιακές τεχνικές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα αποτελέσει μία «νέα βιομηχανική επανάσταση», καθώς θα φέρει αποκέντρωση των παραγωγικών διαδικασιών, ανοίγοντας τον δρόμο για παραγωγή τοπική και μικρής κλίμακας, προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες.
Ας δούμε τα βασικά – αρχικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε:
Βασικά κριτήρια επιλογής
Πόσο μεγάλα είναι τα αντικείμενα που σκοπεύετε να κατασκευάζετε;
Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή εκτύπωσης είναι αρκετά μεγάλη για τα αντικείμενα που θέλετε να παράγετε. Στα χαρακτηριστικά των 3D εκτυπωτών χαρακτηρίζεται ως μέγεθος εκτύπωσης ή ωφέλιμος όγκος εκτύπωσης και αναφέρεται με τις τρεις διαστάσεις του μεγαλύτερου αντικειμένου που μπορεί να εκτυπωθεί στο συγκεκριμένο μηχάνημα.
- Βάση: Από 200mm έως 300mm για κάθε πλευρά, η οποία δεν είναι απαραίτητα τετράγωνη.
- Ύψος: Μπορεί να κυμαίνεται από 180mm έως 200mm
Η περιοχή εκτύπωσης (πλάτος*βάθος*ύψος) δεν έχει απαραίτητα σχήμα κύβου. Οπότε καταγράψτε τα πιθανά αντικείμενα προς εκτύπωση, προσπαθήστε να μετρήσετε τους όγκους τους και στη συνέχεια βρείτε το μηχάνημα που έχει αρκετά μεγάλη περιοχή εκτύπωσης. Η πλειονότητα των 3d-εκτυπωτών γραφείου χρησιμοποιούν την τεχνολογία FDM, στην οποία η πρώτη ύλη έρχεται σε μορφή καλωδίου, λιώνει, αποτίθεται και στερεοποιείται ώστε να σχηματίσει το τελικό αντικείμενο.
Σε τι επιφάνεια θα ξεκινάτε τις εκτυπώσεις;
Η πλατφόρμα εκτύπωσης (η επιφάνεια πάνω στην οποία γίνεται η εκτύπωση) μπορεί να μοιάζει ασήμαντη σε κάποιον αρχάριο, μπορεί όμως να αποδειχτεί πολύ κρίσιμη στην πράξη. Μια καλή πλατφόρμα θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της εκτύπωσης και θα επιτρέψει την εύκολη αποκόλληση του αντικειμένου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Συνδεσιμότητα / μεταφορά αρχείων απαιτείται;
Με τους περισσότερους 3D εκτυπωτές η εκκίνηση της εκτύπωσης γίνεται από τον Η/Υ μέσω μια σύνδεσης USB. Ορισμένες συσκευές διαθέτουν μια εσωτερική δική τους μνήμη ώστε να αποθηκεύουν τα δεδομένα της τρέχουσας εργασίας εκτύπωσης για να μπορούν να συνεχίσουν την εκτύπωση ακόμα και αν διακοπεί η σύνδεση με τον υπολογιστή. Άλλες συσκευές μπορεί να διαθέτουν και δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, αλλά εκεί οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων είναι μικρότερες. Οι περισσότεροι εκτυπωτές έχουν και υποδοχή για κάρτα μνήμης SD από την οποία μπορούμε να φορτώσουμε το αρχείο και να το εκτυπώσουμε χρησιμοποιώντας τα κουμπιά και την οθόνη που βρίσκεται πάνω στο 3d εκτυπωτή.
Ανοιχτό ή κλειστό πλαίσιο;
Υπάρχουν 3D εκτυπωτές που περικλείονται από τοιχώματα, πιθανώς με μία πορτούλα ή κάποιο αφαιρούμενο καπάκι αλλά υπάρχουν και κάποιοι 3D εκτυπωτές που δεν εσωκλείονται κάπου. Το πλεονέκτημα με τους «ανοιχτούς» εκτυπωτές είναι ότι υπάρχει πιο άνετη οπτική επαφή με τη διαδικασία και το αντικείμενο της 3D-εκτύπωσης. Αντιθέτως, ένας 3D Printer κλειστού τύπου παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και για τους χρήστες και για τη διαδικασία, παρέχει ηχομόνωση και ενδείκνυται όταν η πρώτη ύλη είναι το ABS.
Εκτυπώνετε σε δύο (ή και περισσότερα) χρώματα;
Κάποιοι 3D εκτυπωτές κάνοντας χρήση πολλαπλών ακροφισίων μπορούν να εξάγουν αντικείμενα σε δύο ή περισσότερα χρώματα. Κάθε ακροφύσιο τροφοδοτείται με υλικό διαφορετικού χρώματος. Δε γίνεται μίξη των χρωμάτων, ωστόσο υπάρχει ήδη μια αρκετά μεγάλη γκάμα διαθέσιμων χρωμάτων.
Πόσο υψηλή ανάλυση χρειάζεστε;
Ένας 3D εκτυπωτής απλώνει στρώματα λιωμένου υλικού σύμφωνα με οδηγίες που παίρνει από κάποιο ψηφιακό αρχείο, ώστε να σχηματιστεί το τελικό αντικείμενο. Για την εκτύπωση 3D, η ανάλυση ισοδυναμεί με το πάχος/ύψος του κάθε στρώματος. Η ανάλυση αυτή μετριέται σε microns και κάθε micron είναι 0,001mm, άρα όσο πιο μικρό είναι αυτό το μέγεθος τόσο υψηλότερη είναι η ανάλυση και τόσο καλύτερα αποδίδονται οι λεπτομέρειες στο αντικείμενο. Αυτό βέβαια έχει το αντίστοιχο κόστος στον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Σήμερα οι εκτυπωτές που πωλούνται έχουν διάφορα επίπεδα ανάλυσης στις οποίες μπορούν να εκτυπώσουν, από 50 microns μέχρι και 800+ microns.
Τι να προσέξω (με δυό λόγια)
- Τη διατομή της κεφάλης του εκτυπωτή. Όσο μικρότερη η διατομή (πάντα σε mm) τόσο ποιο λείο το αποτέλεσμα.
- Το πλήθος των κεφαλών (για τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικών χρωμμάτων)
- Το υλικό με το οποίο τυπώνει ABS, PLA, HIPS, PVA, WOOD NYLON κ.λπ.
- Θερμοπλαστικά υλικά
- Φωτοπολυμερικά (τύπου Laser).
- Μετάλλων (Πολύ επαγγελματικά).
- Κερί
- Ξύλο
- κ.λπ.
- Την ανάλυση. Η ανάλυση ισοδυναμεί με το πάχος/ύψος του κάθε στρώματος. Μετριέται σε microns και κάθε micron είναι 0,001mm, άρα όσο πιο μικρό είναι αυτό το μέγεθος τόσο υψηλότερη είναι η ανάλυση και τόσο καλύτερα αποδίδονται οι λεπτομέρειες στο αντικείμενο.
Υλικά
Τα δύο πιο κοινά υλικά είναι με διαφορά το ABS (acrylonitrile butadiene styrene) και το PLA (poly-lactic acid). Τα δύο αυτά υλικά έχουν κάποιες μικροδιαφορές στις ιδιότητες τους. Για παράδειγμα το ABS είναι πιο ελαστικό από το PLA και λιώνει σε υψηλότερες θερμοκρασίες, εκλύει όμως οσμή κατά την επεξεργασία του και χρειάζεται προθέρμανση της πλατφόρμας εκτύπωσης. Το PLA έχει πιο φίνα υφή αλλά είναι λιγότερο ανθεκτικό. Τιμές από 15 αλλά και 40 ΕΥΡΩ το κιλό (επηρεάζει και η πυκνότητα του υλικού)
Το ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) είναι παράγωγο πετρελαίου και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά 3D εκτύπωσης μαζί με το PLA. Σε σύγκριση έναντι του PLA, το ABS είναι πιο εύκαμπτο και ανθεκτικό σε κρούση, διαθέτει επίσης υψηλότερο σημείο τήξης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η υφή του είναι πιο ματ από του PLA και μπορεί να υποστεί επεξεργασία, τρίψιμο και βάψιμο. Επίσης είναι διαλυτό σε ακετόνη, κάτι που μας βοηθάει για συγκόλληση εκτυπώσεων μεταξύ τους ή για την εξομάλυνσή τους. Το ABS χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, σκεύη, ακόμα και παιχνίδια όπως πχ τα Legos. Στην 3D εκτύπωση, το ABS νήμα απαιτεί θερμαινόμενη πλατφόρμα για την καλύτερη πρόσφυση των μοντέλων αλλά και για την ελαχιστοποίηση της στρέβλωσής τους καθώς το ABS έχει την ιδιότητα να συρρικνώνεται όταν κρυώσει. Κατά την εκτύπωση αφήνει μια ελαφριά μυρωδιά πλαστικού, από ενοχλητική στα κακής ποιότητας αναλώσιμα εως και σχεδόν αδιόρατη στα πιο καλά (όπως το Z-ABS).
Το PLA (Polylactic Acid) είναι το άλλο δημοφιλές νήμα 3D εκτύπωσης μετά το ABS και είναι πολύ διαδεδομένο λόγω της ευκολίας χρήσης του. Παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι και σόγια και είναι βιοδιασπώμενο και οικολογικό. Η θερμοκρασία εξώθησης που απαιτείται για την εκτύπωση είναι χαμηλότερη από το ABS και έχει μικρό συντελεστή συρρίκνωσης με αποτέλεσμα να μην πάσχει από στρέβλωση όσο άλλα αναλώσιμα. Το PLA έχει πολύ καλή πρόσφυση σε κρύα πλατφόρμα και συνήθως αρκεί η κάλυψή της με μπλε ταινία. Λόγω της μικρότερης θερμοκρασίας εκτύπωσης και της πιο εύκολης ψύξης του, έχει πλεονέκτημα σε μοντέλα με μικρολεπτομέρειες και αιχμηρές άκρες. Η επιφάνειά του είναι σχετικά γυαλιστερή και μπορεί να δεχτεί κανονικά εξωτερική επεξεργασία. Είναι πιο σκληρό από το ABS αλλά και πιο εύθραυστο.
Το HIPS (High Impact Polystyrene) είναι ένα αναλώσιμο γενικής χρήσης που έγινε διάσημο λόγω της ικανότητάς του να διαλυθεί σε Limonene. HIPS και ABS έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά εκτύπωσης, όπως η εκτύπωση θερμοκρασίας, και ως εκ τούτου, προσκολλώνται καλά το ένα στο άλλο. Έτσι προέκυψε η χρήση του παράλληλα με το ABS σε εκτυπωτές 2 κεφαλών, με το HIPS να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για υποστηρίγματα τα οποία μετά διαλύονται με εμβάπτιση σε Limonene, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για σύνθετες εκτυπώσεις μοντέλων που ως και πριν δε γινόταν να τυπωθούν καθώς με αυτή τη μέθοδο είναι πλέον εφικτή η αφαίρεση υποστηριγμάτων από δύσκολα εσωτερικά σημεία και πολύπλοκες εσωτερικές δομές χωρίς σημάδια και ζημιά στο μοντέλο.
To PVA (Polyvinyl Alcohol) αποτελεί ένα ακόμα υδατοδιαλυτό υλικό. Χρησιμοποιείται κυρίως ως μια δομή στήριξης, και διαλύεται πλήρως στο νερό. Ήταν το πρώτο νήμα με αυτή την ιδιότητα και άνοιξε τις πόρτες σε υδατοδιαλυτές εκτυπώσεις. Τα είδη των προϊόντων που μπορούν να εκτυπωθούν με τη χρήση του PVA ποικίλουν από απλές εκτυπώσεις μέχρι και επιστημονικές ή βιοτεχνολογικές εφαρμογές. Είναι σχετικά εύκολο στην εκτύπωση και έχει καλή πρόσφυση στην μπλε ταινία.
To ξύλινο νήμα WOOD αποτελεί ένα επαναστατικό υλικό 3D εκτύπωσης. Το νήμα αυτό περιέχει ανακυκλωμένο ξύλο συνήθως κατά 30% και το υπόλοιπο είναι συνήθως μια βάση από PLA. Συνεπώς η συμπεριφορά του κατά την εκτύπωση, η πρόσφυση σε κρύα πλατφόρμα και οι θερμοκρασίες εκτύπωσης είναι ιδιότητες που μοιράζεται με το PLA. Το εντυπωσιακό είναι πως τα εκτυπωμένα αντικείμενα έχουν υφή πολύ κοντά σε αυτή του ξύλου, μέχρι και τη μυρωδιά του. Μάλιστα παίζοντας με διαφορετικές θερμοκρασίες εκτύπωσης επηρεάζουμε ελαφρά και την απόχρωσή του, κάτι που δίνει πολλές δημιουργικές δυνατότητες. Τα εκτυπωμένα μοντέλα δέχονται εύκολα επεξεργασία, κοπή, λείανση, τρόχισμα ή και ζωγραφική αλλά να έχετε υπόψη σας πως η αντοχή τους είναι μικρότερη από αυτή του κοινού PLA καθώς η πρόσμιξη με το ξύλο το κάνει πιο ευπαθές σε σπασίματα.
Tα αναλώσιμα από Nylon έγιναν πρόσφατα μια δημοφιλής εναλλακτική επιλογή ως υλικό 3D εκτύπωσης καθώς το υλικό αυτό προσφέρει ευελιξία και μεγάλη αντοχή, ενώ έχει εξαιρετικά μικρό βάρος. Τα μοντέλα από νάυλον δεν είναι τόσο εύθραυστα όσο εκείνα που τυπώθηκαν είτε με ABS ή PLA, μάλιστα ένα 3D αντικείμενο από Nylon μπορεί να είναι εως και δέκα φορές ισχυρότερο. Αποτελεί λοιπόν μια εξαιρετική επιλογή για την εκτύπωση αντικειμένων όπως όπως εργαλεία, γρανάζια ή και προσθετικά μέλη. Το Nylon είναι πιο απαιτητικό και δύσκολο στην εκτύπωση και καθώς έχει την τάση να απορροφά πολλή υγρασία, θέλει μεγάλη προσοχή στον τρόπο αποθήκευσής του και καλή αφύγρανση σε θερμαντικό θάλαμο πριν τη χρήση.
Το PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-modified) είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του δημοφιλούς νήματος ΡΕΤ. Η διαφορά μεταξύ ΡΕΤ και PETG είναι η προσθήκη γλυκόλης η οποία εμποδίζει την κρυστάλλωση και κάνει το νήμα λιγότερο εύθραυστο. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του PETG είναι η αντοχή του στην κρούση. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη οπτική καθαρότητα και σε σύγκριση με Acetal και Nylon έχει καλύτερη αντοχή σε όξινες συνθήκες, αντοχή στη φθορά και στην τριβή. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων του το PETG έχει πολλές χρήσεις και εφαρμογές σε προϊόντα που κυμαίνονται από ιατρικό εξοπλισμό, συσκευασία τροφίμων, σήμανση, και πολλά άλλα.
Τι επηρεάζει την αγορά του νήματος
Η ποιότητα του νήματος και το κόστος του είναι κάτι που επηρεάζουν την επιλογή εταιρείας filament. Μερικές φορές όμως πρέπει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες για να κάνουμε πραγματικά σωστή επιλογή! Είτε μας ενδιαφέρει το χαμηλό κόστος είτε μας ενδιαφέρει η ποιότητα θα πρέπει να εξετάσουμε κάποιες παραμέτρους για να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή.
Χώρα παραγωγής: Η χώρα παραγωγής του νήματος έχει άμεση σχέση με την ποιότητα. Διαλέγοντας ένα προηγμένο εργοστάσιο με τελευταίας τεχνολογίας γραμμή παραγωγής εξασφαλίζουμε τις καλύτερες συνθήκες παραγωγής του νήματος μας. Υπάρχουν χώρες που έχουν παράδοση στην παραγωγή filament όπως Ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερη κατασκευάστρια την Ολλανδία.
Density: Η πυκνότητα του filament έχει να κάνει με το τελικό κόστος του υλικού. Η αγορά του πλαστικού γίνεται πάντα σε συσκευασίες που έχουν ως μονάδα μέτρησης το βάρος. (1kg, 0,75kg, 0.5kg, 0.25kg) Η κατανάλωση του 3d printer όμως μετριέται σε μέτρα υλικού. Στο ακόλουθο παράδειγμα βλέπουμε δύο ίδια υλικά PLA με διαφορετική πυκνότητα. Η κατανάλωση του PLA που έχει 1,24gr/cc και κόστος 25€, σε μία κατασκευή που χρειάζεται 317m υλικό είναι 25€ (1000gr υλικού). Στην δεύτερη περίπτωση το PLA που είναι 1,43gr/cc και έχει το ίδιο κόστος αγοράς 25€, στην ίδια κατασκευή με 317m υλικού έχουμε τελικό κόστος 28,84€ (1150gr υλικού) Παρατηρούμε δηλαδή ότι η πυκνότητα μας βγάζει το αντικείμενο πιο βαρύ με αποτέλεσμα να μην μας φτάνει ένα καρούλι του 1kg αλλά να χρειαστούμε παραπάνω.
Properties: Όλες οι εταιρείες που κατασκευάζουν filament έχουν αναλυτικά μετρήσεις για να νήματα τους. Εκεί μπορείτε να δείτε σημαντικές πληροφορίες όπως impact strength, tensile strength, hardness και άλλα. Συγκρίνοντας αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να δούμε πόσο πραγματικά καλύτερο είναι ένα filament. Πολλές φορές για λόγους marketing οι εταιρείες γράφουν 10x , 20x πιο δυνατό χωρίς όμως να προκύπτει από τις μετρήσεις. Αν δεν βρείτε τις αναλυτικές μετρήσεις θα πρέπει να τις ζητήσετε από τον κατασκευαστή.
Συσκευασία: Πολλοί δεν δίνουν σημασία, αλλά η σωστή συσκευασία είναι αυτή που θα προστατεύσει το filament μας. Ένα δυνατό καρούλι κατασκευασμένο από ABS θα προστατεύσει το υλικό μας από πτώσεις. Το διαφανές καρούλι θα μας βοηθήσει να βλέπουμε κάθε στιγμή πόσο μας έχει μείνει. Επίσης το υλικό ιδανικά πρέπει να είναι κλεισμένο μέσα σε vacuum συσκευασία για να έρχεται πάντα φρέσκο στην πόρτα σας! Τέλος το κουτί θα το προστατεύσει κατά την μεταφορά
Σταθερότητα: Ο βασικός στόχος ενός χρήστη 3d printer θα πρέπει να είναι η σταθερότητα. Να εμπιστευτεί μια εταιρεία επειδή ξέρει ότι θα βρει σταθερή απόδση στις εκτυπώσεις του. Έτσι κάθε 3d εκτύπωση με κάθε καρούλι που θα κάνει να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Πολλές φορές παρατηρούμε φθηνά νήματα να διαφέρουν από παρτίδα σε παρτίδα κατασκευής με αποτέλεσμα να χρειάζονται διαφορετικές ρυθμίσεις και να έχουμε αστοχία στις εκτυπώσεις. Έτσι πρακτικά το υλικό μας έρχεται πιο ακριβά γιατί θα κάνουμε επαναληπτικές εκτυπώσεις.
_________________________
Μια εφαρμογή με αξιοθαύμαστο μέγεθος
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 18/10/2017 09:09 http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=908738 )
Αϊντχόφεν, Ολλανδία
Στην Ολλανδία η πρώτη γέφυρα από μπετόν, που βγήκε από 3D εκτυπωτή. Η πρώτη στον κόσμο τρισδιάστατα εκτυπωμένη γέφυρα άνοιξε στη μικρή πόλη Γκέμερτ στη νοτιοανατολική Ολλανδία και μπορούν να τη διασχίσουν πεζοί, ποδήλατα και οχήματα. Έχει μήκος οκτώ μέτρων, πλάτος 3,5 μέτρων και έχει δημιουργηθεί από περίπου 800 διαδοχικά στρώματα ενισχυμένου με χάλυβα σκυροδέματος που βγήκαν από τον εκτυπωτή.
Αν και η γέφυρα αρχικά σχεδιάσθηκε για να διευκολύνει την -τόσο διαδεδομένη στην Ολλανδία- κίνηση με ποδήλατα πάνω από ένα κανάλι νερού, μπορεί να αντέξει πολύ μεγαλύτερο βάρος ως δύο τόνων, δηλαδή ακόμη και μικρά φορτηγά.
Είναι έργο μηχανικών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν και, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χρειάσθηκε περίπου τρεις μήνες για να εκτυπωθεί και να τοποθετηθεί, ενώ η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της είναι τουλάχιστον 30 χρόνια.
«Η γέφυρα δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά βγήκε από εκτυπωτή και αυτό την κάνει μοναδική» δήλωσε ο μηχανικός Τεό Σαλέτ του ολλανδικού πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση εξοικονομήθηκε αρκετό σκυρόδεμα σε σχέση με τη συμβατική τεχνική. Στο μέλλον, όπως είπε, μετά την εμπειρία που αποκτήθηκε, θα επιχειρηθεί η εκτύπωση ακόμη μεγαλύτερων γεφυρών από μπετόν.
Και εκτυπωτής που χτίζει σπίτια
Η Ολλανδία πρωτοπορεί στην αξιοποίηση των 3D εκτυπωτών στον τομέα των κατασκευών. Πέρυσι μια αρχιτεκτονική εταιρεία παρουσίασε ένα μοναδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να χτίσει σπίτια.
Μια άλλη νεοσύστατη ολλανδική εταιρεία, η MX3D, άρχισε την εκτύπωση γεφυρών από ανοξείδωτο χάλυβα. Ήδη έχει κατασκευάσει το ένα τρίτο μιας χαλύβδινης γέφυρας, την οποία αναμένει να έχει ολοκληρώσει ως τον Μάρτιο του 2018 και να την έχει τοποθετήσει πάνω από ένα κανάλι του ‘Αμστερνταμ ως τον ερχόμενο Ιούνιο.
Πηγές:
- https://www.theengineer.co.uk/issues/july-2014-online/ten-minutes-with-the-inventor-of-3d-printing/
- https://3dedge.eu/el/Desktop/61-flashforge-finder-3d-printer.html
- http://www.3dhub.gr/τύποι-fdm-αναλωσίμων-3d-printing/
- https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=rYrLT5G-a9I
- https://www.youtube.com/watch?v=WxUoqIrXd9E
- https://www.3dexpert.gr
- https://www.sculpteo.com/en/3d-printing/3d-printing-technologies/